Παλλάδος Αθηνάς 44, Παλλήνη
Τηλ.: 210 6034 203


Ωράριο Γυμναστηρίου:
Καθημερινά
Δευτέρα -Παρασκευή: 11:00 - 21:00

Προγράμματα

Weight FightTM
Δευτέρα : 10:00 - 11:00 & 18.00 - 21.00
Τετάρτη : 10:00 - 11:00 & 18.00 - 21.00
Παρασκευή : 10.00 - 11:00 & 18.00 - 21.00

Αίθουσα με βάρη
Δευτέρα-Παρασκευή 11:00 - 21.00

TRX
Τρίτη: 20:00 - 21:00
Πέμπτη: 20:00 - 21:00

Pilates
Δευτέρα: 17:00-18:00
Τρίτη: 11:00-12:00 & 16:00-17:00
Τετάρτη: 17:00-18:00
Πέμπτη: 11:00-12:00 & 16:00-17:00
Παρασκευή: 11:00-12:00 & 17:00-18:00

Ορθοσωμία
Δευτέρα: 13:30 -14:30
Τετάρτη: 13:30 -14:30
Παρασκευή: 13:30 -14:30

Kick Boxing
Τρίτη: 18:00-19:00
Πέμπτη: 18:00-19:00
 

Blog

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

  |   Επίστημονικά Άρθρα

Φιλιππόπουλος Νικόλαος

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity

Συνεργάτης του Weight Fight by Christina

Οι φετινές γιορτές θα είναι πολύ διαφορετικές και πρωτόγνωρες για όλους μας .Τα μεγάλα εορταστικά τραπέζια, τα ταξίδια και οι έξοδοι σε εστιατόρια, μπαρ για φαγητό, ποτό και διασκέδαση δεν θα υπάρχουν και στη θέση τους έρχονται οι διακοπές στο σπίτι. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες ν αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος κατά την εορταστική περίοδο! Όσο περισσότερο γυρνάμε από το ένα δωμάτιο στο άλλο, τόσο πιο πιθανόν είναι να τσιμπολογάμε διάφορα χριστουγεννιάτικα εδέσματα συχνότερα και η σχέση μας με την κουζίνα να γίνεται πιο καλή.

Τα Χριστούγεννα εκ φύσεως αποτελούν μία από τις πιο ιδιαίτερες γαστρονομικά περιόδους, μιας και τα φαγητά αυτής της περιόδου είναι πραγματικά λαχταριστά. Φέτος, ο συνδυασμός Χριστουγέννων και lockdown, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19, μας ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη και η απορία όλων είναι πως μπορούμε να ελέγξουμε την όρεξή μας, προκειμένου να μην δούμε το βάρος μας να ανεβαίνει ανεξέλεγκτα.

Η λύση βρίσκεται στην εφαρμογή των βασικών κανόνων διατροφής με κάποιες μικρές εξαιρέσεις την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχοντας στο μυαλό μας ότι «κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται», αρκεί να καταναλώνεται στη σωστή συχνότητα και ποσότητα.

Στις γιορτές κανείς δε θέλει τους κανόνες και τα πρέπει αρκεί να μην φτάνουμε στο άλλο άκρο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η υπερκατανάλωση.

Θα ήθελα λοιπόν να σας δώσω κάποιες διατροφικές συμβουλές γι’ αυτές τις γιορτινές ημέρες, τουλάχιστον για όσους δε θέλουν να ξεφύγουν.

Ένας επιπλέον λόγος να τις ακολουθήσετε είναι για να γλυτώσετε από τις ενοχές που μας πιάνουν μετά την υπερκατανάλωση, όταν συνειδητοποιούμε τι έχουμε κάνει. Διότι οι ενοχές είναι ο χειρότερος σύμβουλος, καθώς αργότερα μπορεί να μας οδηγήσουν σε δραστικές και άκρως περιοριστικές δίαιτες, οι οποίες μπορούν να υποβάλουν την υγεία μας σε μεγάλο κίνδυνο. Εξάλλου μπορείτε να φάτε πολύ νόστιμα και συγχρόνως υγιεινά.

 • Ξεκινώντας γι αρχή θα πρέπει σαν βάση να έχετε 5 γεύματα ημερησίως ανά τακτά χρονικά διαστήματα (3-3,5 ώρες) δηλαδή 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 ενδιάμεσα σνακ (δεκατιανό, απογευματινό). Τα μικρά και συχνά γεύματα θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε κορεσμό και τελικά να μην υπερκαταναλώνετε φαγητό και γλυκά.
 • Ένα «κόλπο» ώστε να φάτε απ’ όλα αλλά να μην παρεκτραπείτε είναι να χωρίσετε το πιάτο σας, σε 3 μέρη. Στο ½ του πιάτου βάλτε τις φυτικές ίνες (δηλαδή την σαλάτα), στο ¼ βάλτε ότι θέλετε σε πρωτεΐνη (δηλαδή κρεατικά, όπως κι αν είναι μαγειρεμένα), στο άλλο ¼ βάλτε τα ζυμαρικά ή τα ορεκτικά που επιθυμείτε. Με αυτήν την πρακτική δεν θα στερηθείτε τίποτα και αποκλείεται να ξεφύγετε σε θερμίδες.
 • Συνδυάζουμε με κάθε φαγητό την σαλάτα, μιας και οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα λαχανικά, δημιουργούν ένα αίσθημα πληρότητας και έτσι περιορίζεται η ποσότητα φαγητού που θα καταναλώναμε. Ξεκινώντας με ένα τέτοιο γεύμα θα χορτάσουμε ευκολότερα, και ταυτόχρονα θα προσλάβουμε λιγότερο λίπος από τα υπόλοιπα εδέσματα.
 • Τα φρούτα εποχής δεν πρέπει να τα παραλείπουμε.Η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυσικά σάκχαρα, μειώνει την επιθυμία του οργανισμού για γλυκό, καθώς επίσης χορταίνουν με λιγότερες θερμίδες και μηδενικά λιπαρά.
 • Όσο αφορά τα γλυκά των εορτών , είναι καλύτερο να προτιμήσετε τα μελομακάρονα. Τόσο τα μελομακάρονα όσο και οι κουραμπιέδες έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες, αλλά τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά λόγω του ελαιόλαδου που περιέχουν σε σύγκριση με το βούτυρο των κουραμπιέδων και γενικά θεωρούνται πιο υγειινά λόγω της ποιότητας των υλικών απ τα οποία φτιάχνονται.Προσοχή στις δίπλες οι οποίες είναι τηγανητές.
 • Περιμένοντας 10 λεπτά, πριν ξαναγεμίσουμε το πιάτο μας
  βοηθάμε τον εγκέφαλο να φτάσει το σήμα «χόρτασα». Έτσι, μόλις τελειώσουμε το φαγητό, προτού σκεφθούμε ότι θέλουμε να φάμε και άλλη ποσότητα κάνουμε ένα διάλειμμα, πίνοντας νερό. Στη συνέχεια, ελέγχουμε ξανά την όρεξή μας. Τις περισσότερες φορές συνειδητοποιούμε ότι έχουμε χορτάσει.
 • Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές τα πρώτα σημάδια της δίψας λαμβάνονται λανθασμένα ως ένδειξη πείνας και έτσι πολλοί καταφεύγουν στην άσκοπη κατανάλωση τροφής. Για το λόγο αυτό συστήνεται η συχνή κατανάλωση νερού και υγρών, γενικότερα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατανάλωση φαγητού όταν δε χρειάζεται. Επιπλέον, μελέτες προτείνουν πως η κατανάλωση 1 ποτηριού νερό πριν το φαγητό μπορεί να μειώσει αισθητά την όρεξη και την τάση για υπερκατανάλωση φαγητού και ιδιαίτερα λιπαρών τροφίμων.
 • Το ποτό θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή και όριο. Μέχρι 2 ποτηράκια κρασί ή μπύρα την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι λογικά.Το αλκοόλ μπορεί να είναι καλό όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες  σε μεγάλες όμως το μόνο που προσφέρει είναι θερμίδες που δύσκόλα θα μπορέσουμε να τις κάψουμε.
 • Μην παραλείπετε γεύματα για να φάτε κάτι επιπλέον στο κύριο τραπέζι, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να πεινάσετε και να φάτε τελικά περισσότερο ή τρόφιμα με πολλές θερμίδες.
 • Θυμηθείτε ότι το πιο σημαντικό είναι να μην ξεφύγετε υπερβολικά από τα όρια. Χαλαρώστε λοιπόν, διασκεδάστε με τον τρόπο που μπορείτε , φάτε με μέτρο και ασκηθείτε συχνά αυτές τις γιορτές (ποδήλατο, περπάτημα, τρέξιμο, τέννις, χορός)  για να κάψετε τις πλεονάζουσες θερμίδες.